Dorn terápia kisbabáknak

Az a kilenc hónap az anyaméhben nem csak a mamát, de a babát is kihívások elé állítja.

Annak a kis magzatnak egyre szűkebb a tér odabent, nem tud úgy megnyújtózkodni, ahogy te nyújtózkodsz, ha elgémberednek a végtagjaid hosszú ülés után.

Anyukák mondják gyakran:
– a baba csak az egyik irányba szeret nézni, csak az egyik oldalra fordítja a fejét…
– mindig elhajlik az egyik irányba, mint egy kifli….
– csak az egyik oldalon teszi le a fejét ha hason fekszik…
– csak ez egyik oldalra fordul át hasról hátra, hátról hasra…
– nem használja mind a két lábát a kúszáshoz…
– nagyon befelé fordul a lábfeje…
– maga alá gyűri a lábfejét, amikor megpróbál felállni…
– állandóan viteti magát, nem akar magától sétálni…
– hamar elfárad, és amúgy is olyan esetlen a mozgása…

Számodra is ismerős néhány tünet a fentiek közül? Kicsit aggódsz, és kételkedsz, amikor a védőnő csak annyit ajánl, hogy fordítsd a baba fejét a másik oldalra is? Hogy pozicionáld másként, amúgy meg majd úgyis kinövi?

Az a kellemetlen hírem van, hogy ezt nem igazán lehet kinőni, sőt, beleszólhat a kisbaba mozgásfejlődésébe. Ugyanis ezek az aprónak tűnő semmiségek utalhatnak izomcsomókra, amik a babát belekényszerítik egy tartásba, de akár csigolyák közötti ízületek zavaráról is szó lehet. Egy ferde nyak tartás, egy kiflizés aszimmetrikus testtartás kialakulásához vezethet, ami egyenes út pl. a gerincferdüléshez vagy más egyéb ortopédiai problémához.

Szerencsére egyre több terápia ismeri fel, hogy már kisbaba korban szükség lehet valamilyen lágy, finom manuálterápiás technikára, ami a baba izomzatát lazíthatja, a picike ízületeket korrigálhatja, és ezeket az anomáliákat megszűnteti.

Dorn terápia egy gyengéd speciális manuális terápia gyerekeknél észlelt mozgásszervi problémákra, amelyeket fontos kezelni, hogy ezzel megelőzhessük a későbbi, kamaszkori, felnőttkori panaszokat.

Nem csak kisbabákat lehet ezzel a módszerrel kezelni, hanem minden gyereket egészen kamaszkorral bezárólag. A különbség csak annyi, hogy egy kisbaba még nem tud aktívan részt venni a terápiás kezelésben, ezért ők passzív résztvevői a kezelésnek, míg a nagyobbak egyre többet megértenek belőle, és aktívan részt tudnak venni. Az egyébként a tapasztalata a hozzám járó anyukáknak, hogy a kisbabák egy idő után maguk is csinálják a gyakorlatokat, mintha tudnák, hogy milyen mozdulat, mi után következik.

Ugyanis a kezelés alatt megtanítom neked, hogy mit hogyan is kell csinálni, hogy otthon, minden nap a pelenkázás alatt, vagy fürdetés után te magad is meg tudd ezt tenni. És a babák egy idő után aktívak lesznek, ők fogják a lábukat úgy mozgatni, ahogy a kezelés azt egyébként megkívánja.

Napi alig tíz perces gyakorlatsorral rengeteget tehetsz a kisbabád egészséges fejlődéséért.

Ha tudatos szülő vagy, és felkeltette az érdeklődésedet a terápia, akkor jelentkezz be kezelésre!

Jelentkezz be kezelésre!

Küldj egy e-mailt a hello@csigebogi.hu címre, vagy hívj a 06 20 274 5452 számon!

Amennyiben szeretnél még többet megtudni, akkor érdemes a menüben és a blogbejegyzéseimben is szétnézned. 

"Először furcsának éreztem arról írni, miért találom hasznosnak egy kisbabát ‘terapeutához’ járatni, hiszen ők tiszta lappal kezdenek, és azt hiszem pont ezért érdemes Bogihoz menni, hogy minél tovább tiszta legyen nekik az a lap. Mióta Bogihoz járunk kézzel foghatóan és szemmel láthatóan is javult az egészségi és mentális állapotunk, és azért a többesszám, mert ahogy én változni és alakulni kezdtem úgy oldódtak ki bizonyos elakadások a kisfiamban is. Baba és mama elválaszthatatlanok, ezt eddig is tudtam, de hogy egy baba mennyire érzékenyen leképez bennünket, vagy az őt körülvevő érzéseket az a terápiás alkalmak során vált megkérdőjelezhetetlennek számomra. Nem az anyaság, a gyermekvállalás, a párkapcsolat, a sérülések okozta mozgáskorlátozottság vagy az évek óta elhúzódó étkezési zavaromra kaptam megoldást, hanem segítséget a mindennapi élethez. Így hazudnék, ha azt mondanám minden rendben van, hisz az élet folyton zajlik, de Bogi rávilágít arra a nézőpontra, hogy élni másként is lehet. (nemcsak a berögződéseink nyomán) És hiszi akárki vagy sem, de a gyerekeknek, babáknak már éppúgy megvannak a hozott szokásaik, amire még ráadásul a szülők programjait is rámásolják. Hogy példával is éljek, fiúnk ekcémája 2-3napon belül megszűnt, amint a párkapcsolatomon dolgoztunk, ellenben bizonyos mozgásfejlődési lépcsőkön, félelmeken ‘egyedül’ kellett helytállnia kisfiamnak, miközben hátulról én, engem pedig Bogi támogatott a meglátásaival. Nem állítom, hogy segítség nélkül ne oldódtak volna meg ezek a dolgok idővel, de pont ez a baj....ki tudja mennyi idővel."

B.Detti (30 éves)