Akupresszúrát azért kezdtem el tanulni, hogy minél szélesebb rálátásom legyen az emberi test működésére. A test nem csak izmokból, csontokból, szervekből áll, hanem azt körbevevő kötőszöveti masszából, amiben keresztbe kasba áramol mindenféle információ, és ennek az egésznek a motorja egy finom energiahálózat. A keleti medicina ezen az energiahálózaton keresztül szemlélteti a betegségeket és azok terápiás lehetőségeit. Ezeknek az energiacsatornáknak (meridiánoknak) a segítségével írja le a mozgásszervi és belszervi valamint a pszichés megbetegedések okait, és ezeken a csatornákon keresztül igyekszik a szervezet öngyógyító képességét felébreszteni, élénkíteni, beindítani.

Az akupresszúra nem varázslat, mégha az emberek számára mágiának is hat a szóhasználat, a gondolkodásmód, ami a kínai orvoslást jellemzi. Igen, tényleg furin hangzik, amikor neked az ízületeid fájnak, mire azt mondja a kínai ovros, hogy a vese meridiánodban elakadásod van, gyenge a veseenergiád. Dehát te ízületi panaszokkal érkeztél, nem vagy felfázva. Majd elkezd kérdezgetni a szüleiddel való kapcsolatodról, a hallásromlásodról – amiről nem is szóltál, és azt ajánlja, hogy egyél sok fekete ételt. Itt biztosan hitedet veszted, és úgy érzed, tuti, hogy kuruzsló.

Pedig nem. Veseátültetés után gyakran hiperkalcémia jelentkezhet. Azaz megnő a vér kálciumszintje. Ugyanis a vese is hozzájárul a vér kálciumszintjének szabályozásában. Ha a vese rosszul működik, magas lehet a vér kálcium szintje, vagy épp csont és ásványi anyagcsere zavart okozhat. Sőt, képzeld el, egy tanulmány rámutatott arra is, hogy gyakran a halláskárosodás mögött is állhat kórnikus veseelégtelenség. 

Tehát valójában két dologról van szó.

Egyik: A kínai orvoslás más metódusokat használ, mint a nyugati. Mert a kínai vesemeridiánról beszél, szimbolikusan szélről, meg vízről, a fekete színről, és hogy a vese a füllel van kapcsolatban.

A nyugati orvoslás nem szimbólumokban beszél, hanem a vese kálcium-visszatartásáról, és a szövetek szerkezeti és működési hasonlóságáról.

Másik: a kínai orvos elmondja neked, amit gondol (persze javarészt virágnyelven), a nyugati viszont rád szól, hogy nem kel neked értened, hogy mit jelentenek a kis csillagocskák a vérképeden.

Konklúzió: valójában te egyiket sem érted, hogy mit magyaráz, de azokat a szavakat, hogy izom, szövet, kálcium jobban elfogadod, mert a biológiai tankönyvből ismerősek. De azért tudd, hogy ez is csak hit kérdése. Mert ha el is hiszed, hogy a szöveteidről van szó, nagy valószínűséggel mégsem tudod, hogy hogyan is működnek ezek a finom rendszerek a maguk valóságában (jelen példánkban, a vesének mi köze a calciumhoz, vagy a hallásodhoz)

Eleinte én is csak elhittem, amit a kínai orvoslás kapcsán tanultam. Azonban mára, a sok képzésnek és az egészségügyi vizsgáimnak köszönhetően már nem csak hiszek benne, hanem egész sok mindenben megtalálom az átfedést a nyugati és a kínai metodika között.

Daróczi Zoltán természetgyógyász, vizsgabizottsági tagnál tanultam akupresszúrát a medicenternél, de a szakvizsgát még nem tettem le.

Hivatalosan nem vagyok orvos sem, kérlek ezt tartsd szem előtt.